Nogle vil umiddelbart ikke tænke at det koster det store at have hund. Alligevel er det en god idé at kigge på økonomien inden du vælger hund. Udgifterne svinger afhængig af hundens type og størrelse. I denne artikel kommer vi med et kvalificeret bud på, hvad det koster at have hund. I bunden af artiklen finder du et budgetoverslag af engangsudgifter og månedlige udgifter.  

Anskaffelse

Prisen for anskaffelse varierer meget. Hvilken hund du vælger kan have stor indflydelse på prisen. Ofte vil en racehund med stamtavle være dyrere end en blandingshund. Priserne for en hund kan variere helt mellem 1.000-10.000 kr. – og selvfølgelig kan man finde eksempler der er både dyrere og billigere.  Husk at anskaffelsen er en engangsudgift. Vi sætter den på 7.000 kr.

Dyrlæge

Er det en ny hundehvalp der skal ind i familien, så skal den have sine vacciner i de to første år. Her kan man regne med at skulle af med omkring 2.000 kr. Måske vil I senere vælge sterilisering eller kastrering. Derudover er der de øvrige små besøg hos dyrlægen; det kan være når hunden får spist noget lækkert i haven og får dårlig mave en periode. Et dyrlægebesøg kan hurtigt løbe op i 1.000 kr. Med en god forsikring kan du ofte undgå at skulle af med helt store summer som 15.000 kr., men det vil være en god idé med en opsparing til formålet. 

Forsikring

Hvad det koster at have hundeforsikring afhænger helt af de tilvalg du gør dig i forsikringen og hvilken hund du har. Hundeforsikringen er lovpligtig, så den udgør en obligatorisk post i budgettet. Ligesom med alle andre forsikringer er det en god investering at indhente flere tilbud. De fleste vil ende med en månedlig udgift på mellem 100 og 200 kr.

Indhent tilbud på hundeforsikring her

 

Udstyr

Når du lige har anskaffet hund vil der være mange udgifter til udstyr. Vandskåle, halsbånd, snor, hundetegn, kurv, legetøj er noget af basisudstyret som I får brug for. Ligesom med alt andet, kan udstyret skaffes billigt og dyrt. Du bør også overveje om du har en hvalp som starter ud med en mindre kurv og senere skal have en større kurv. Måske ved du allerede, at du får lyst til at skifte udstyret løbende, imens andre satser på at tingene kan holde det meste af hundens levetid. Skal du have et gennemsnit på budgettet, så er 1.500 kr. som engangsbeløb en tommelfingerregel. Der vil også være løbende udgifter på udstyr. Pludselig bliver det vinter, og så opdager du, at du mangler en lygte. Eller du opdager at hunden har det særligt svært med varmen og må anskaffe en kølemåtte. Sætter du 100 kr. af om måneden til udstyr bør du være dækket. 

Foder

Jo større hund, desto tungere er udgiften til foder. Tager vi nogle af de mest populære hunderacer – labrador og golden retriever – skal du regne med at give omkring 4.500 kr. for foder om året eller 375 kr. om måneden. Husk at prisen svinger meget på foder, og udgiften kan nemt svinde mellem 300 og 450 kr. om måneden for en mellemstor hund. Omvendt vil en lille hund kunne koste 100 kr. om måneden. 

Pleje

Uanset hunderace og størrelse kommer ingen udenom pleje. Der er loppe- og flåtmidler, kosttilskud, shampoo og balsam, børster, sakse, potevoks, løbetidsbukser – og mere. Nogle racer, især de allergivenlige, slipper heller ikke for at skulle have hjælp med pelsen. En tur til hundefrisør køster hurtigt 1.000 kr. Det er en udgift du kan regne med 3-4 gange om året, medmindre du selv står for klipningen. I så fald kan en hundetrimmer findes for alt mellem 350-1.000 kr. om året. Fordi det er en post der varierer meget efter eget temperament, kan du sætte 200 kr. af om måneden til pleje. 

Pasning

Har du ikke familie og venner til at passe på din bedste ven, så kan du regne med en dagspris på mellem 100-200 kr. på hundepension. 

Træning

Man slipper ikke udenom træning. Dog er det meget forskelligt hvor meget og hvor længe man har lyst til at gå til træning med sin hund. Nogen stopper efter hvalpetræningen imens andre træner hele livet igennem. Du køber normalt træningspakker med 6-10 antal træninger. Du kan regne med en pris på mellem 100-250 kr. pr. træningsgang. 

Månedlige udgifter

Foder 300 kr. Pleje 200 kr. Træning 300 kr. Udstyr 100 Forsikring 150 kr.

Engangsudgift

Anskaffelse 7.000 kr. Dyrlæge  2.000 Hvalpetræning 1.000 kr. Udstyr 1.500 kr.