Når først ønsket man er nået til ønsket om en hund, er næste spørgsmål: Hvilken hund skal du vælge? Der er selvsagt meget at tage højde for, inden man anskaffer sig en ny, firbenet tilføjelse til familien. Du kan ikke undgå at skulle tilpasse din hverdag og dit liv, når du anskaffer hund. Der er selvfølgelig økonomiske udgifter ved at have hund. Især foder kan være en høj månedlig omkostning, hvis du vælger en stor hund. Allergivenlige hunde kan være omkostningstunge i pelspleje, fordi hunden – ligesom dig – skal til frisør og have trimmet lokkerne i ny og næ. Vi har ingen intentioner om at tale dig fra at få hund. Tværtimod vil vi i denne artikel gøre vores bedste for at hjælpe dig med at finde den rigtige hund, og belyse hvilke ændringer der kan være i din hverdag.

 

Tests: Hvilken hund skal du vælge?

Quizzer og tests står ikke alene, men de er et fint supplement. Det kan sagtens være en idé at starte ud med at tage nogle tests. De hunde der går igen kan du vælge at læse mere om og sætte dig ordentligt ind i. Her er et par danske tests der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken hunderace der passer bedst til dig og dine omgivelser: 

 

Tid

Selvfølgelig er der gåture, som vil kræve noget tid i hverdagen. Men gåturen er ikke det mest tidskrævende som hundeejer. Det er den opmærksomhed, som din firbenede ven har brug for. Som et flokdyr er det ikke nok for hunden at komme ud og gå tre gange om dagen. Der er behov for interaktion og bekræftelse af flokken, for at hunden trives. Du skal have tid til træning, leg, omsorg og meget mere. Hunderacerne har forskellige krav som er vigtige at tage i betragtning, når du undersøger hvilken hund du skal vælge.

Hvor lang tid du skal sætte af til gåture afhænger af racen. Små selskabshunde kan klare sig med kortere ture, imens hyrdehunde (uanset størrelse) er aktive poter, der kræver gode, lange ture. 

 

Find udstyr til gåturen

Hvalp eller voksen hund

Du skal have tålmodighed, lyst og overskud til en hund, uanset om du vælger en hvalp eller en voksen hund. Vælger du en hvalp skal du lære den alt. Der skal trænes renlighed, som kræver at du er opmærksom hele dagen. Nogle hvalpe lærer renlighed inden for nogle uger imens andre hvalpe skal bruge nogle måneder før den sidder i skabet. Hvalpen skal også lære at være alene hjemme og gerne så tidligt som muligt. Det bliver en periode hvor sko, jakke og nøgler bliver fundet frem mange gange om dagen – og langt mere, end du er vant til. Med en hvalp skal du regne med at have overskud indtil hvalpetiden og teenageperioden er overstået. Afhængig af race og størrelse kan du regne med at hunden er voksen fra 2-3 års alderen. Nogle vil opleve en periode hvor hvalpen har lært det hele og alt går som smurt. Pludselig rammer teenage-hormonerne og det kan føles som om hundne har glemt alt det, I lige har lært. Tålmodigheden kan komme på prøve, men i sidste ende er det hele arbejdet værd at se sin lille hvalp vokse sig stor og anstændig.

Vælger du en voksen hund, så kan ændringer i omgivelser i nogle tilfælde betyde at hunden “glemmer” alt det, den har lært. De nye omgivelser kan betyde at hunden skal have genopfrisket hvor toilettet er. Den skal også lære dig at kende, og I skal opbygge et bånd der sikrer hundens trivsel. Vælger du en hund fra internat eller redder du en hund fra triste omstændigheder, så er der ofte helt specielle opmærksomhedspunkter. Her kan det i øvrigt anbefales at konsultere sig med en adfærdsekspert.

 

Alt du skal bruge til træningen

 

Passer en hund til din hverdag? 

Hvor begiver du dig hen, når du får fri fra arbejdet? Anskaffer du dig en hund, skal du forvente at skulle direkte hjem til den firbenede efter arbejde. Der er ikke tid til fredagsbar på arbejdet, eftermiddagsshopping eller meget andet. Det er selvfølgelig en mere fleksibel opgave, hvis I er to eller flere til at passe hunden. Er du alene, skal du vænne dig til at hunden er det sidste du ordner inden arbejdet og det første du ordner efter arbejdet. 

Du vil opleve tilføjelser til morgenrutinen; hunden skal fodres og luftes, og I skal også lige nå at sige hej. Har du aftaler om aftenen vil du måske begynde at planlægge efter at hunden skal med. Det samme vil gøre sig gældende når du skal til weekendens arrangementer og fødselsdage; skal hunden blive hjemme, passes eller med til arrangement? 

Uanset hvordan din hverdag er tilrettelagt, så trives hunde i nogenlunde regelmæssige skemaer. Ofte pasningsordninger, rejser, flytning mv. kan stresse hunden og gøre den urolig. Hvilken hund du skal vælge afhænger af dens og dit temperament.

 

Hvordan bor du?

Bor du i hus skal du være dygtig til ikke at bruge haven som erstatning for gåturen. Hunden får ikke samme motion, træning og mental stimulering af at løbe frit i haven. Den får en anden mental stimulering udenfor haven, hvor duftene og omgivelserne hele tiden ændrer sig og byder på nye oplevelser. De tre daglige gåture er fortsat minimum for hunden, også selvom den ser ud til at hygge sig gevaldigt på græsplænen. 

Bor du i lejlighed skal du huske at hunden skal ud og strække benene. Gåturene må gerne være hyppigere end tre gange om dagen, og det vil være godt med en park der kan løbes lidt rundt i. Desuden skal du i lejlighed huske, at naboerne er meget tæt på. Nogle hunderacer har af natur mere lyd på end andre, og det bør du afgjort tage højde for i dit valg af hund. Man kan lære hunden at være stille, men er lyd naturligt for racen vil den aldrig kunne holde sig helt stille. 

 

Hvilken race

Du har måske forelsket dig i en race på forhånd. Det bedste råd er at du har en realistisk vurdering af, om racen passer til dine omgivelser og hverdag. Du kan også have en idé om at ville vælge en internathund eller redde en hund fra triste omstændigheder. Er du førstegangshundeejer bør du dog genoverveje, om du kan give hunden de bedste forudsætninger for trivsel. Valget handler ikke om dine behov, men om hundens. 

Blandingshunde er lige så skønne som racehunde. Du bør dog læse godt om de racer hunden stammer fra. En cock-a-poo (blanding af puddel og cockerspaniel) kan sagtens ende med at ligne den ene race mere end den anden. Det betyder, at du og dine omgivelser skal være lige så klar på at have en allergivenlig selskabshund boende, som en aktiv jagthund der fælder og kræver en anden motion end pudlen. Selvom det er en blandingshund er der ingen garanti for, at hunden får 50/50 fra begge parter. Med blandingshunde kan det være særligt svært at forudse, hvordan de udvikler sig. 

Med racehunde har man fremdyrkede bestemte træk hos hunden. Det gør hundens udvikling mere forudsigelig. Racehunde er inddelt i typer og det kan være godt at begynde med at sætte sig ind i racetyperne, når du skal til at finde ud af, hvilken hund du skal vælge. 

Selskabshunde (malteser, coton de tulear, dværgpuddel, papillon, chihuahua)

Søger du en rolig hund som vil putte med dig i sofaen, skal du kigge efter selskabshundene. Det er ofte mindre hunde der ikke behøver timelange gåture. Men underkend ikke, at selv selskabshunde skal ud på fornuftige gåture og have mental stimulering gennem træning! 

Hyrdehunde (border collie, schæfer, welsh corgi)

De er aktive, lærenemme og glade for samarbejde. Det betyder, at du skal være god til at aktivere dem. 

Vagthunde rottweiler, australsk cattledog, old english sheepdog)

Af natur vil de passe på flokken og er derfor vagtsomme – nogle af den har tendens til at gø. Jagthunde vil af natur opsøge et bytte og det er naturligt for dem at gø. De er ofte meget interesserede ude i naturen og kan finde på at sætte efter et “bytte”. 

Familiehunde (labrador, golden retriever, cocker spaniel)

De nedstammer fra jagthundene og er dog generelt rolige, imødekommende og lærenemme. De stammer dog fra jagthunde, så der er behov for at træne snudeskaftet. 

Mynder (greyhound, afghansk mynde)

Som særlige jagthunde, jagter de med synet. De er hurtige og har behov for at strække benene og løbe frit – ofte. 

Slædehunde (alaskan malamute, samojede, chow chow, husky)

Som selvstændige hunde skal se trænes og socialiseres tidligt. Især skal de se fordele ved at samarbejde med mennesker, da de ellers kan blive svære at træne senere. Det er deres natur at trække, så særligt her kræves opmærksomhed i træningen.

Kamphunde (mastiff, bulldog, staffordshire terrier)

De kan være aggressive og stærke. Det er vigtigt at de bliver socialiseret med andre hunde fra en ung alder og at de ikke er i tvivl om at du er alfa. Andre hunde kan være udfordret ved at læse kamphunde, hvis de har ingen eller en kort hale. 

Terriere (border terrier, fox terrier, yorkshire terrier)

De kan være nogle selvsikre og stædige poter. De nedstammer fra jagthundene og har derfor en del tendens til gøen. Pelsen kræver en del pleje og hjernen har behov for udfordring.

 

Hvilken køn

Du kan måske have et ønske om et kuld hvalpe en dag, men det er ikke argument nok til at vurdere, om en tæve er rigtigt for dig. 

Hanhunde er som regel større og stærkere, og kan derfor fremstå mere fysisk aggressive. Nogle hanhunde har behov for en “ble” fordi de får forhudsbetændelse og drypper på gulvet. Ofte skal det renses og holdes rent i en periode – for nogle hanhunde hele livet. De fleste hanhunde bliver påvirket af tæver i løbetid. I værste tilfælde kan hunden være umulig at trænge igennem til i timer efter et møde med en hunhund eller sågar bare duften af hende. De vil oftere udfordre hierarkiet og territoriale kampe med andre hanhunde. De kan steriliseres. En klinisk kastrering kan give en forsmag på hvordan hundens adfærd vil ændre sig. Kastrering kan nedsætte aggressivitet og strejfen hos en hanhund. Det kan dog også medføre en øget usikkerhed hos hunden, så det er ikke en løsning i alle tilfælde. 

Med tæverne skal du have in mente, at de kommer i løbetid. Det gør de cirka 2 gange om året af cirka tre ugers varighed. I perioden før, under og efter vil det være nødvendigt at undgå andre hunde. Turene til hundeparken må vente. Nogle tæver kan få brug for løbetidsbind for at undgå blodpletter i boligen. Når tæven har været i løbetid første gang, kan du overveje om den skal steriliseres. Vær opmærksom på, at det vil have indflydelse på hundens opførsel. 

 

Find løbetidsbukser

 

Allergi

Måske har en i husstanden allergi. Måske er det tanten, som I møder til familiesammenkomster. Det kan også være at du ikke kender nogen med allergi, og så er det ikke en nødvendighed at gå efter allergivenlige racer. Fordelen ved allergivenlige racer er, at du ikke behøver varsle eller risikere et møde med en allergiker. Har du børn kan de senere udvikle allergi, og det vil skabe en nødvendighed for et nyt hjem til hunden. 

Allergivenlige hunde er racer som ikke fælder, da de ikke har underuld. Det gælder racer som coton de tulear, puddel (både mini-, dværgpuddel, almindelig puddel og kongepuddel), shih tzu, bichon havanais, papillon, lhasa apso, bichon frisé, west highland white terrier, chinese crested og curly coated retriever. 

 

Personlighed og størrelse

Der er fra naturens side stor forskel på personligheden fra race til race. Det bedste du kan gøre er at sætte dig godt ind i den race du har udset dig. Fra naturens side er nogle hunde mere sociale end andre. De er lettere at overtale til at putte i sofaen og trives generelt bedre med “bare at være” med dig, hvorimod andre racer vil blive rastløse. Bor du i storbyen skal hunden måske passe i en cykelkurv eller taske, og på den måde være lette at transportere. Store hunde kan være fysisk mere udfordrende. Det er vigtigt at påpege, at størrelsen på hunden ikke har betydning for behovet for træning! Selvom små hunde kan være lettere at håndtere fysisk, fordi de ikke har kræfter til at slæbe afsted med dig, så kræver de lige så meget træning som de store hunde. Både af hensyn til deres disciplin og af hensyn til deres mentale stimulering. 

 

Pleje

Kort pels kan sætte rengøringsfrekvensen i boligen på prøve, fordi de korte hår sætter sig fast i næsten alt. Lang pels kræver mere pleje for at undgå knuder og andet. Allergivenlige racer har brug for hjælp til at få fjernet de hår fra pelsen, som de ikke fælder. Fordi de ikke fælder, vokser pelsen også ud. Det betyder, at de har behov for at blive klippet flere gange om året. 

Uanset pelstypen, så skal der ordnes poter, ører og øjne. Neglene skal klippes, poterne skal beskyttes mod vejsalt om vinteren. Der er mere pleje i at holde hund end umiddelbart antaget. Og selvom det ikke er en daglig tjans, så er det en opgave du skal være villig til at tage når behovet opstår. 

 

Produkter til pleje af hunden

 

Mest populære hunderacer i Danmark

20% af danske familier har hund. I alt strejfer 546.000 hunde rundt i de danske boliger. Store hunde er det mest normale – dem har vi hele 209.000 af i landet. De små hunde udgør 175.000 og mellemstore hunde har vi 162.000 af. Dansk Hunderegister har lavet en oversigt af mest populære hunderacer i Danmark. Hvilken hund du skal vælge skal naturligvis aldrig afhænge af racens popularitet, men der kan sagtens være inspiration at hente.

   1. Labrador
   2. Bichon Havanais
   3. Golden Retriever
   4. Fransk Bulldog
   5. Shih Tzu
   6. Coton de Tulear
   7. Dansk/Svensk Gårdhund
   8. Malteser
   9. Cavalier King Charles
   10. Staffordshire Bull Terrier