fbpx

Blog

Home » Hundehygiejne – tips og tricks
Hundehygiejne

Hundesnacks – sunde godbidder til din bedste ven

Din hund er en del af din familie. Den skal forkæles, lige som du vil forkæle andre medlemmer af familien. I stedet for fredagsslik, som ikke er godt for din hund, kan du forkæle den med sunde snacks. 

I denne artikel kommer vi ind på fordelene ved grøntsagssnacks til din hund. Læs videre, hvis du gerne vil lære mere om, hvilke grøntsager der er gode for din hund, og hvilke du skal holde dig fra. 

Vegetariske og veganske snacks

Flere og flere mennesker lever i dag vegetarisk eller vegansk livsstil. Dette skyldes for det meste en bekymring om dyrevelfærd og bæredygtighed – men sundhed er også en faktor, der spiller ind, som er relevant for din hund. Ligesom mennesker kan hunde også have godt af en menu med fokus på grøntsager.

Har du en masse grøntsager derhjemme, er det faktisk en genial måde at holde din hund sund på samtidig med, at du sparer på omkostninger og ture til supermarkedet.

Alt med måde

Ligesom mennesker kræver hunde en række forskellige fødevarer og næringsstoffer for en afbalanceret kost. Grøntsager er rige på fibre, mineraler, antioxidanter og enzymer – og det findes ikke i kød. Det er vigtigt at fodre din hund med forskellige slags grøntsager, da hver grøntsag byder på forskellige udvalg af næringsstoffer.

Dog skal du være opmærksom på, at du skal holde grøntsagerne på mindre end 25 % af din hunds kost. For mange grøntsager kan skabe problemer såsom negativ ændring af tarmflora eller fremtidige nyreproblemer.

Det er derfor vigtigt, at du sørger for en balanceret kost til din hund, der inkluderer både proteiner og grøntsager. Balancen mellem begge er nøglen til en sund hundekost. 

Herunder har vi lavet oversigt over, hvordan du tilbereder grøntsager til din hund.

 

Blanchering

Sæt grøntsager hurtigt i kogende vand og hæld derefter meget koldt vand henover. Dette kaldes blanchering, og det er en god og nem måde at tilberede grøntsager på til din hund. Blanchering renser overfladen af grøntsager for snavs og bevarer både vitaminer og smag.

Dampning

Dampning er en nem måde at forberede grøntsager på, fordi du ikke skal nedsænke grøntsagerne i kogende vand. Dampning koger grøntsagerne igennem samtidig med, at smag og næringsindhold bevares.

Purering

For at opnå maksimal fordøjelighed kan du blende grøntsager til rå puré. Purering nedbryder cellevæggene i plantematerialet i grøntsagerne, hvilket gør det nemmere for hunde at fordøje.

Ikke alle grøntsager behøver at koges inden – eksempelvis selleri og spinat. Rodfrugter som gulerødder og søde kartofler skal blancheres eller dampes for at gøre det nemmere at blende dem. 

Frys det ned til de travle dage

En god måde at spare tid og energi på er ved at tilberede grøntsager i store portioner og opbevare dem i fryseren. 

 Efter purering kan du for eksempel lægge grøntsager i en isterningebakke. Således er der en meget hurtig snack klar til, når du har travlt. Det er både enkelt og sundt.

Hundevenlige grøntsager

Nu ved du, hvordan du nemmest tilbereder grøntsager. Men hvilke grøntsager er bedst at vælge til din firbenede ven?

Vi har lavet en kort liste over de mest sunde og hundevenlige grøntsager, som du kan forkæle din hund med.

 1. Druer, rosiner og ribs
  – Kan forårsage alvorlige nyreskader hos hunde, så hold dem langt væk fra din hund.
 2. Løg, hvidløg og purløg
  – Kan ødelægge din hunds blodlegemer, hvilket kan forårsage lavt jernniveau og skader på din hunds nyrer.
 3. Ferskner, blommer, abrikoser og kirsebær
  – Selve frugten er ikke skadelig, men stenen kan forårsage betændelse i tyndtarmen.
 4. Svampe
  – Svampe købt i et supermarked er gode til din hund, men undgå at fodre den med vilde svampe, da de kan være giftige.
 5. Rabarber
  – Kan forårsage problemer med dit kæledyrs nervesystem, fordøjelseskanal og nyrer. Rabarber kan desuden reducere kalk i hundens krop, forårsage nyresvigt og andre sundhedsproblemer.

   

Du kan se et stort udvalg af hundesnacks, som du kan forkæle din hund med, her.  

Hundehygiejne

Hundehygiejne – tips og tricks

Hvis du er hundeejer, ved du garanteret alt om hundehygiejne, ikke? 

Men hvis det alligevel ikke er tilfældet, skal du ikke være fortvivlet, for du er kommet til det rigtige sted.

For at passe bedst på din bedste ven skal du nemlig sørge for en god hundehygiejne. I denne artikel forsøger vi at give dig de bedste tips til, hvordan du bedst opretholder en god hygiejne – og dermed en sund og glad hund.

Guide til at vaske og børste din hund

 

Børst din hunds pels regelmæssigt. Det hjælper med at undgå knuder og sammenfiltret pels, som ellers bliver svært at børste.

Sundhedsmæssigt er det godt for din hund, at du børster dens pels. Hvis pelsen ikke bliver børstet, kan hunden have svært hunden have svært ved temperaturregulering, få irritation i pels og hud. Er pelsen ikke redt, er det også nemt for lopper og flåter at skjule sig.

 

Sørg for den rigtige børste

Ikke alle børster passer til din hunds pelsart, så det skal du være opmærksom på. Børster med hår er anbefalet til hunde, der har kort pels, mens pigbørster anbefales til hunde med lang pels.

Bonustip: børst hundehår, inden du vasker hunden. Vådt hår er sværere at børste end tørt hår, fordi det ugler.

Se udvalg af børster

 

Børstning – ting, du skal undgå

Det er vigtigt at børste din hunds pels, men der er ting, du skal være opmærksom på.

Vi har lavet en kort oversigt over, hvad du skal undgå at gøre.

 

 • Undgå at børste for meget
  • Selvom det er godt for din hund, at du regelmæssigt børster dens hår, så skal du passe på med at børste for meget, for så kan hundens pels blive tyndere.
 • Undgå at klippe sammenfiltret hår
  • Undgå selv at finde saksen frem og klippe i hundens sammenfiltrede hår, uanset hvor fristet du er. Din hund kan blive nervøs og bevæge sig, hvilket kan resultere i, at den skærer sig. Brug hellere en ‘detangling’ børste eller tag til en hundefrisør. 
 • Undgå at bruge almindelig shampoo
  • Du skal aldrig bruge din egen shampoo, når du vasker din hund. Shampoo til mennesker kan indeholde parfume og andre ingredienser, som kan være skadelige for din hund og forårsage irritation.

Find hundeshampoo

Sørg for regelmæssige bad

Det er vigtigt at vaske din hund regelmæssigt for at opretholde en god hygiejne, og for at holde hundens pels sund. Følg trinene forneden for at vaske din hund rigtigt.

 

 1. Brug et aftageligt brusehoved og skyl hele hundens krop.
 2. Påfør hundeshampoo på dine hænder og lav sæbeskum. 
 3. Start fra hundens bryst til toppen af hovedet, ned ad ryggen og halen og derefter hundens ben. Pas på med at få shampoo i hundens øjne eller ører.
 4. Skyl shampooen grundigt af hunden. Sørg for, at der ikke er rester af sæbeskum på huden, ellers kan det forårsage irritationer, eller hunden kan komme til at slikke det af. 
 5. Tør hunden grundigt ved at klappe alt overskydende vand ud af pelsen med et håndklæde. Kort hår kan lufttørre, men ved lang og tyk pels kan du bruge en hårtørrer. Det kan føles lidt ubehageligt for hunden, men hvis ikke pelsen tørrer helt ud, kan hunden komme til at lugte igen.
 6. Børst hundens tørre og rene pels.

Guide til en god mundhygiejne

Mennesker ved godt, at det er vigtigt at børste tænder to gange om dagen… men vidste du, at det samme anbefales til hunde? 

Før du går i panik over, at du ikke børster din hunds tænder to gange om dagen, så kan du betrygges med, at lidt tandbørstning er bedre end slet ingen tandbørstning. Hvis bare du husker at børste din hunds tænder mindst tre gange om ugen, så hjælper du med at reducere opbygning af plak.

Her kommer en oversigt over, hvordan du yderligere opretholder en god mundhygiejne hos din hund:

Find tandbørste til din hund

Første tandbørstning

Det er vigtigt, at du er langsom, blid og har tålmodighed, når du børster din hunds tænder.

Start først med at tørre din hunds tænder og gnid dine fingre eller en klud over hundens tandkød. Hvis din hund ikke har prøvet tandbørstning før, vil dette hjælpe den med at vænne sig til følelsen af at få renset sine tænder.

 

Det rigtige udstyr

Ligesom med børstning af din hunds pels, er det vigtigt, at du har det rette udstyr til at børste din hunds tænder. Den rigtige type tandbørste afhænger af din hunds størrelse og race. 

Du skal udelukkende bruge tandpasta beregnet til hunde, når du børster hundens tænder. Menneskelig tandpasta indeholder typisk ingredienser såsom xylitol, som er giftigt for hunde.

Rensning af ører

For at opretholde en god hundehygiejne skal ørerne renses. Det er faktisk noget, mange hundeejere glemmer, selvom det skal gøres mindst en gang om måneden for at reducere infektion. Det eneste du skal gøre er at bruge en fugtig vatrondel eller klud med varmt vand.

Kontakt en dyrlæge, hvis du bemærker rødme eller betændelse i hundens ører.

 

Rensning af ører – ting, du skal undgå

I forbindelse med ørerensning, er der ting, du skal være opmærksom på. 

Herunder har vi lavet en kort oversigt over, hvad du skal undgå at gøre.

 • Undgå at rense for meget
  • Selvom det er godt for din hund, at du regelmæssigt renser dens øre, så kan det forårsage irritation, hvis du renser for meget. Undgå derfor at gøre det hver dag. 
 • Undgå vatpinde
  • Vatpinde kan skubbe snavs endnu dybere ind i øret eller potentielt skade indersiden af selve øret. 
 • Undgå at fjerne fremmedlegemer
  • Hvis du bemærker fremmedlegemer i din hunds øre, skal du ikke selv forsøge at fjerne dem. Konsulter i stedet en dyrlæge. 

Find ørerens her

Rensning af poter

Det er vigtigt, at du sikrer, at der ikke er revner, skader eller overdreven tørhed på din hunds poter. Tjek derfor poterne regelmæssigt – også mellem tæerne for at sikre at der ikke sidder noget fast mellem dem.

Rensning af negle

Hundes negle skal trimmes, når de bliver lange. Det anbefales, at de klippes mindst én gang om måneden.

Undlader du at gøre dette, kan det resultere i alvorlige skader over tid såsom rygsøjle og kropsholdningsproblemer. 

Undgå at bruge udstyr til menneskenegle og vær forsigtig. Skærer du dem for kort, kan det resultere i blødning og skade. Spørg derfor en dyrlæge for den korrekte teknik. 

Du kan se et stort udvalg af hygiejneprodukter til hunde her – blandt andet shampoo, børster og tandpasta.

Relaterede artikler

Hundetransporttaske – tag hunden med på ferie

Hundetransporttaske – tag hunden med på ferie

BlogHundetransporttaske - tag hunden med på ferieVille det ikke være skønt, hvis du kunne tage din hund med dig, når du skal ud at rejse? Det kan kun gøre ferien bedre. Men desværre kommer du ikke langt med en almindelig hundesnor eller -sele i sådan...

Hundesele – sikkerhed og komfort i ét

Hundesele – sikkerhed og komfort i ét

BlogAlle hunde har brug for en gåtur. Men vidste du, at det faktisk anbefales, at du lufter din hund i mindst 30 minutter to gange om dagen? Gåture giver din hund mulighed for at motionere, socialisere med andre hunde og bruge sin lugtesans.  Med...

Hundesnacks – sunde godbidder til din bedste ven

Hundesnacks – sunde godbidder til din bedste ven

BlogHundesnacks – sunde godbidder til din bedste venDin hund er en del af din familie. Den skal forkæles, lige som du vil forkæle andre medlemmer af familien. I stedet for fredagsslik, som ikke er godt for din hund, kan du forkæle den med sunde...