fbpx

Blog

Home » Hundesele – sikkerhed og komfort i ét
Hundesele

Alle hunde har brug for en gåtur. Men vidste du, at det faktisk anbefales, at du lufter din hund i mindst 30 minutter to gange om dagen? Gåture giver din hund mulighed for at motionere, socialisere med andre hunde og bruge sin lugtesans. 

Med gåture hører hundesnor eller hundesele til. I denne artikel vil vi blandt andet komme ind på, hvorfor du skal vælge en hundesele fremfor et halsbånd, og hvordan du måler dig frem til den rigtige størrelse sele.

Hvorfor ikke bruge et halsbånd?

Når du skal lufte din firbenede ven, kan du vælge enten at bruge et halsbånd eller en hundesele. Men hvad er forskellen egentlig, og hvilken er bedst for din hund?

Herunder har vi forsøgt at forklare, hvorfor en sele er det bedste valg.

 

Hals-, nakke- og rygproblemer

Et halsbånd og hundesnor kan forårsage belastning af hundens hals. Har din hund en tendens til at trække meget, eller trækker du selv i din hund, når I går tur, så kan det ende med at skade hunden. 

Der er også sammenhæng mellem en hunds rygproblemer, og hvordan du håndterer et halsbånd. Det kan også forårsage nakkeproblemer hos hunden, hvis du trækker for meget på gåturen. 

En hundesele er også fordelagtig for dig som hundeejer, fordi en gåtur er meget sjovere, når du ved, at din hund er sikret og tilpas samtidig. 

Vigtigt info: I Danmark skal alle hunde fra de er fire måneder gamle bære et synligt hundeskilt. Skiltet skal fastgøres til hundens sele eller halsbånd – ellers risikerer du en bøde.

Bestil hundeskilt her

Fordele ved en hundesele

Der er faktisk flere fordele ved at bruge hundesele fremfor halsbånd. Vi har lavet en liste herunder.

 

 • Den gør, at du har mere kontrol over din hund, selv når den trækker. Dette er især en fordel, når du går langs travle gader eller i overfyldte områder.
 • Den stopper din hund fra at springe op på dig eller andre mennesker.
 • Den omfavner hele hundens krop og falder ikke nemt af ved et uheld – modsat et halsbånd, der nemt løsner sig.
 • Den presser ikke på hundens skjoldbruskkirtel og stopper ikke blodcirkulation, som halsbånd kan gøre.
 • Den kan træne din hundehvalp til at gå pænere, fordi den ikke længere vil forsøge at komme væk fra det ubehagelige tryk fra et halsbånd. En hvalp nemt bliver forvirret over en almindelig hundesnor, hvor en hundesele vil virke mere tryg for hvalpen.

Hvilken hundesele skal jeg vælge?

Når du skal vælge hundesele, afhænger valget af din hunds race, størrelse og opførsel.

Har du en hund, der opfører sig ordentligt, er en hundesele med et klip oven på hundens ryg god. Denne type sele er let for hunde at vænne sig til, fordi den er behagelig for dem at have på – især fordi den ikke vikles ind i deres forben.

Trækker din hund derimod meget, når I er ude at gå, er en sele med et klip midt i hundens bryst bedre. Denne sele giver dig mere kontrol over din hund, hvis den trækker, når I går tur. Samtidig hjælper den med at omdirigere hunden til at se dig i øjnene, hvis det er nødvendigt.

 

De forskellige stoftyper

De fleste hundeseler er fremstillet af nylon, andet syntetisk stof eller polstret læder. 

Hundeseler fremstillet af vandtæt nylon er lettere at justere og et godt valg, når du bor et sted som Danmark, hvor vejret tit er vådt.

Polstrede hundeseler kan være lidt dyrere, men er til dig, der vil forkæle din hund lidt ekstra meget. Det kan være nødvendigt med en polstret hundesele, hvis du har en hund med kort pels – så undgår du hudirritation. 

 

Hundeseler til gåture i mørket

Koldt og mørkt vejr behøver ikke at stoppe dine gåture med din bedste ven. Du kan nemlig købe hundeseler med reflekterende trim, så din hund er mere synlig i mørket. 

Se et stort udvalg af hundeseler her. Blandt andet fås denne model med justerbare bælte til bedre montering samt refleksiv søm ved halsen for større sikkerhed til gåture i mørket.

Guide til at måle hundens størrelse

Hvis du ikke er sikker på, hvordan du måler din hunds størrelse, skal du ikke længere være fortvivlet. Vi har gjort det nemt for dig og lavet en kort guide.

Følg trinene herunder og se, hvor let det er.

 

 1. Brug et målebånd. Mange bruger hundens vægt til at bestemme, hvilken sele hunden passer til hunden. Men et målebånd kan give dig en mere præcis måling.
 2. Mål omkring den bredeste del af hundens bryst. Den bredeste del af brystet er typisk bag skulderbladene. Sørg for at vikle båndet ordentligt om hunden, men pas på med at gøre det for stramt eller for løst, så du sikrer en nøjagtig måling. 
 3. Mål hundens hals. Brug målebåndet til at måle den tyndeste del af din hunds hals. Her skal du også passe på med at vikle målebåndet for stramt eller for løst.
 4. Vej din hund. Fordi mange bruger hundens vægt til at bestemme størrelsen på en hundesele, er det en god ide at have din hunds vægt skrevet ned, når du skal ud at købe en hundesele. 

Godt tip til at veje din hund: Er din hund for utålmodig? Vej dig selv og dernæst vej dig selv mens du holder hunden – træk din egen vægt fra, og du har din hunds vægt. 

 

Tegn på, at du har den forkerte størrelse

Selv hvis du har fulgt vores guide, kan der opstå fejl og størrelsen ender med at være forkert.

Herunder er der tegn, du skal holde øje med, der fortæller dig, at hundeselen har den forkerte størrelse eller er monteret forkert.

 

 • Hunden har gnavesår på kropsområder, hvor selen monteres
 • Hunden kan vride sig ud af selen
 • Hunden modstår kraftigt at gå med selen
 • Bagsiden af selen roterer fra side til side i stedet for at blive siddende

 

Montering af hundeselen

En hundesele skal passe godt til din hund uden at være for stram. Derfor er det en god ide at købe en sele, hvor der er flere justeringspunkter, så du kan justere den præcis, så den passer hunden. Således sikrer du, at din hund er tilpas med selen på.

Se udvalg af hundeseler

Relaterede artikler

Hvor meget mad skal en hvalp have

Hvor meget mad skal en hvalp have

BlogHvor meget mad skal en hvalp have? Det er vigtigt at vide, hvor meget mad en hvalp skal have, for at sikre dens sundhed og trivsel. Hvalpe har brug for en afbalanceret kost for at opretholde deres energiniveau og støtte deres vækst og udvikling....

Hvordan får man en hvalp til at sove om natten

Hvordan får man en hvalp til at sove om natten

BlogHvordan får man en hvalp til at sove om natten? Selvom hvalpe er søde og sjove at have i hjemmet, kan de også være en udfordring, især når det kommer til at få dem til at sove om natten. Det er vigtigt at sørge for, at hvalpen sover godt om...

Hvor langt må en hvalp gå

Hvor langt må en hvalp gå

Blog Hvor langt må en hvalp gå? At gå tur med din hvalp kan være en sjov og sund aktivitet, men det er vigtigt at overveje, hvor langt din hvalp kan gå, før du tager den med på en længere tur. En hvalps krop og muskler er stadig under udvikling, så...